WONING PDM

BREDENE, 2017

Een tuinwijk wenst iets nieuws…

Jonge bewoners hadden een woning gekocht in een klassieke tuinwijk. Een reeks gelijke woningen, waarvan de voortuintjes naar ieders smaak werden ingericht. De interieurs van de woningen verschillen ook gezien al veel woningen intern zijn verbouwd doorheen de jaren. Toch vonden de bewoners dat het tijd was om hun ganse woning aan te pakken en op zoek te gaan naar woning die past bij hun manier van leven en waar meer daglicht tot diep in de woning kon binnentreden. De typische verdeling tussen keuken, gang en leefruimte vormde ook een doorn in het oog. Er werd gevraagd de woning aan te pakken en zo nodig te strippen om tot het beoogde resultaat te komen. Het strippen startte met het aanpakken van het interieur, maar resulteerde nogal snel in een totaalproject waarbij gevel, plan, zolder, technieken en afwerking werden aangepakt. De basisstructuur van de woning moest behouden blijven, maar de woning mocht letterlijk een nieuw gezicht krijgen. Het strippen van de gevel zorgde ervoor dat er meer openingen konden gemaakt worden, waardoor het daglicht veel dieper in de woning kon binnenvallen. Om privacy problemen te vermijden werden lamellen verwerkt in de gevel op de eerste verdieping ter hoogte van de slaapkamers.

Binnenin werd de strakheid van de gevels verder getrokken. Er werd gekozen voor een witte gietvloer die gecombineerd wordt met wit meubilair. Hier een daar worden deze afgewisseld met een accent in berkenmultiplex. Deze warme houtsoort zorgt voor een subtiele sfeer. De woning werd planmatig volledig opengewerkt, zodat de klassieke indeling vervalt. Door de strakke lijnen in het ontwerp ontstaat een soort van rust die doorheen de woning terugkomt. De accenten worden gelegd door de interieurelementen die de bouwheer zorgvuldig heeft geselecteerd.

Een mooi combinatie van gezellige leefbaarheid in een strak zwart-wit jasje is het resultaat van een intens ontwerptraject in dialoog met de bouwheer.

grafisch materiaal © Luc Roymans