BKO | KDV | OC

OOSTENDE, 2017

Een sociaal project in een sociale stad…

De opdracht voor een nieuw ontmoetingscentrum in de Opexwijk werd uitgeschreven met als doel de sociale cohesie van de Vuurtorenwijk te versterken. Niet voor niets werd het speelplein in de Mansveldstraat uitgekozen als locatie. Naast het creëren van een sociale duurzaamheid voor ouderen, wou men de sociale controle op de site verhogen en de densiteit van gebruik sterk verhogen. Daarom werd tevens een kinderdagverblijf en een buitenschoolse kinderopvang toegevoegd aan het programma. De opdracht bestond er in een groene open plek de nodige identiteit te geven met voldoende aandacht voor de op heden aanwezige problemen en huisvesting van drie verschillende programma’s die elkaar kunnen versterken. Het resultaat is een sterk iconisch gebouw die met zijn natuurlijke lijnen geen bevelen uitdeelt, maar onderdeel wordt van het gebruik.

Het gebouw is het resultaat van een concept waarbij twee volumes in elkaar geschoven worden. Twee kubussen gedraaid ten opzichte van elkaar. Op deze manier ontstaan in de oksels, waar de twee volumes elkaar ontmoeten, de twee ingangen. Aan de éne zijde ligt de toegang van het kinderdagverblijf en de buitenschoolse kinderopvang en aan de andere zijde de ingang voor het ontmoetingscentrum.

De materialisatie is een bewuste keuze geweest als gevolg van het programma. Het uitgangspunt van de vormgeving was een natuurlijke geleiding creëren naar de toegangen. De ingangen moesten op een natuurlijke manier geaccentueerd worden. Door de eerste verdieping als een luifel te ontwerpen bovenop het gelijkvloers wordt je als bezoeker geleid naar de beide ingangen. Voor het kinderdagverblijf en de buitenschoolse kinderopvang werd een warme, maar aanwezige gevel ontworpen zonder te vervallen in een ‘gewoon’ kleuraccent. Het concept van de kleurtjes in de gevel komt van het typische pianootje waar we zelf als kleuter mee gespeeld hebben en waar veel kleuters nog altijd mee spelen. De gevel moest een gekleurd toetsenbord worden, maar wel op een zachte en natuurlijke manier. Daarom werd gekozen om hout toe te voegen tussen de kleuren. Het hout zorgt voor een warm bindend geheel. Door de kleuren loodrecht op de gevel te voorzien ontstaat een soort dynamische gevel. De gevel ziet er vanuit iedere positie anders uit. De gekleurde gevels kan je zien waar zich het kinderdagverblijf en de buitenschoolse kinderopvang bevinden. Het ontmoetingscentrum is vorm gegeven in baksteen. De bakstenen in staand verband benadrukken de verdiepingen en de horizontaliteit van de gevel. Deze banden sluiten ook mooi aan bij de luifels die gecreëerd worden door de overkragingen van het eerste verdiep.

grafisch materiaal © A1 Planning & Luc Roymans