DUINEN

OOSTENDE, 2017

Architectuur is meer dan stenen. Het moet deel uitmaken van de omgeving…

Architectuur is meer dan stenen. Het moet deel uitmaken van de omgeving. Dat was het uitgangspunt bij de nieuwe woonontwikkeling aan de Onze-Lieve-Vrouwe kerk in Oostende. De connectie met het omliggende natuurgebied was hier dan ook cruciaal. Om het natuurgevoel nog verder te versterken werd in het hart van de wijk een grote groenzone voorzien. Deze groenzone wordt geen artificieel pleintje met een schommel en een gekleurd eendje, maar brengt het duinengevoel binnen het woningbouwproject. Een aantal woningzones sluiten hierop aan, waarbij de tuinen visueel doorlopen richting het centrale duinengroen, maar zonder verlies van privacy.

Wat de woonentiteiten betreft wilden we vermijden dat er een muur van woningen zou gebouwd worden. Daarom hebben we de woningen geschrankt ingeplant, met in- en uitsprongen. Dit geeft elke woning zijn eigen identiteit. Vooraan, én achteraan. Als je thuiskomt na een werkdag moet je meteen je eigen huis herkennen. Zonder dat er een kakafonie van stijlen ontstaat.

Ruimtebeleving en daglicht stonden centraal in het ontwerp van de woningen. Daarom ontwierpen we een open ruime leefruimte. Hierdoor kunnen we de aanwezigheid van voldoende daglicht optimaliseren. Alle kamers beschikken sowieso over natuurlijk lichtinval. We voorzien grote ramen, zonder een privacy probleem op te wekken.

Door het gebruik van dezelfde natuurlijke elementen in de architectuur als in het omliggende natuurgebied, en door ook hier de afgetekende grenzen te vervagen, worden de natuur en de woningen op elkaar afgestemd. De zachte textuur van de gekaleide, lichtkleureige gevelstenen refereert rechtstreeks naar het zand van de duinen en het strand. Daarnaast werden accenten in de gevels gelegd door middel van natuurlijke elementen, zoals hout. Voor de materiaalkeuze, zowel wat het hout als de bouwmaterialen betreft, creëren we met eenvoudige ingrepen duurzame en energiezuinige woningen. Voor de rest van de materialisatie wordt tussen de vijf en tien procent gerecycleerde materialen gebruikt, zoals bijvoorbeeld gerecycleerd beton. Meer dan 15 procent van de materialen worden lokaal geproduceerd, in een straal van maximum 100 kilometer van de bouwsite.