OUD GHENT

GENT, 2017

Compacte stadwoning in een dense woonomgeving…

Een kleine stadswoning in het centrum van een stad als Gent vraagt een doordacht ontwerp. Zeker als deze woning gelegen is in een klein straatje die, door zijn afmetingen, niet toegankelijk is voor de wagen. Dit betekent dat de woning ligt in een dense woonomgeving met hoge gebouwen rondom. De afmetingen van de woning liggen dan ook in het verlengde van zijn nabije omgeving; namelijk smal en hoog.

Een open plan met als doel te verbinden…

Het was een uitdaging het programma van de bouwheer te realiseren in de smalle, hoge woning. De oppervlakte van de woning liet het niet toe de inkom, keuken, leefruimte en eetruimte op één niveau te ontwerpen. Om te vermijden dat de keuken beneden in de kortste tijd omgevormd zou worden tot officieuze leefruimte, werd ervoor gekozen om de functies op te splitsen, maar te werken met een grote vide. De vide moet een verbindend karakter creëren, waardoor inkom, keuken en eetruimte op de gelijkvloerse verdieping kunnen gerealiseerd worden en de leefruimte en bureauruimte op de eerste verdieping. De grote ramen achteraan en de vide zorgen dat het daglicht tot diep in de woning doordringt. Hierdoor ontstaat een aangename leefruimte en een connectie tussen de eerste en tweede verdieping. Vooraan werd gewerkt met een open inkomsas die afgescheiden wordt van de keuken door een technisch eiland, waarin berging en toilet ontworpen werden. Op deze manier ontstaat een echte inkomzone zonder ‘kotjes’ of deuren te ontwerpen op plan.

Op de tweede verdieping werden 2 slaapkamers ontworpen. Een eerste master bedroom met een aansluitende badkamer en een tweede slaapkamer. Op de derde verdieping werd een gastenverblijf ontworpen met slaapkamer, badkamer en terras.

Voor de materialisatie werd geopteerd voor warme, natuurlijke materialen. Gezien de kleine oppervlaktes werd gekozen om overal met parket te werken. Op die manier ontstaat één geheel doorheen de verdiepingen. Door op alle verdiepingen sterk in te zetten op maatmeubilair kon één geheel gecreëerd worden, waarbij de vrije ruimte gemaximaliseerd wordt. Het vaste meubilair heeft veelal een dubbele functie. Het is, naast een kast, ook een afscheiding, een zitbank of een bureauruimte.  De zachte toetsen van eik in het vaste meubilair sluiten goed aan op de keuze voor parket. De overige materialen werden subtiel toegepast, waardoor er geen onnodige aandacht werd aan gegeven.

Door de verlichting mee te ontwerpen kon een zachte sfeer gecreëerd worden die aansluit bij het ontwerp. Door indirecte verlichting toe te passen ontstaat in deze smalle rijwoning een aangename sfeer en een open plan, wat de beleving in sterk verhoogt.

grafisch materiaal © Luc Roymans