WONING HB

GENT, 2015

Een flexibele woning voor jonge mensen…

Een kleine rijwoning in het centrum van Gent. De aanwezigheid van typische koterijen verbreekt het contact met de tuin en de ruimtes op zich getuigen van weinig kwaliteit. De nabije omgeving daarentegen is laag bebouwd en de groene omgeving zorgt voor een rustig wijkgevoel. Die elementen lieten toe dat de nieuwe woning grote glaspartijen kreeg. Hierdoor kan het licht diep tot in de woning binnen vallen. De woning omtoveren tot een gezellige woning, waar vooral kan in geleefd worden, was echter de echte uitdaging. Ruimtelijkheid creëren door vooral geen aparte ruimtes te ontwerpen was de vraag.

Binnen het ontwerp was het de uitdaging om de woning op een natuurlijke manier te verdelen zonder muren en om toch voldoende bergruimte te voorzien. Er werd gekozen om aan de hand van een patio de ruimtes te verdelen. Hierdoor ontstaat een scheiding tussen zitruimte en leefruimte, waardoor beide ruimtes elk hun identiteit bewaren, maar waarbij toch overvloedig contact is doorheen de woning. De keuken wordt op twee meter van de voorgevel ingeplant. Hierdoor ontstaat een open berging vooraan de woning. Deze ruimte wordt gebruikt voor fietsjes, jassen, schoenen, kinderwagen, … maar vormt eveneens een buffer naar de keuken. Het grote raam geeft vooral veel zicht en contact met de straat, zonder dat een privacy probleem ontstaat. De U-vormige keuken wordt afgeschermd door een hogere tablet waardoor op geen enkele manier een connectie ontstaat tussen de werkvlakken van de keuken de straat. Hierdoor vormt de doorkijk van voor naar achter geen enkel probleem en komt een antwoord op vraag van de bewoners, om een woning te creëren waarin kan geleefd worden, tot stand.

Gezonde mix…

Vooral de leefbaarheid van de woning vormt de basis voor de keuze van de interieurelementen. In het hart van de woning en tegen de lange gemene muren worden grote ingemaakte kasten voorzien in de lijn van de trap. De kasten worden bewust heel sober gehouden en werden plafondhoog ontworpen. Op deze manier worden de kasten onttrokken aan alle aandacht. De aandacht gaat vooral naar een leuke combinatie van warme en lichte materialen. De zwarte tegeltjes en het patroon van de vloer zorgen voor een hedendaags effect met oude invloeden. De houtaccenten zorgen voor een warm gevoel en een grote leefbaarheidsfactor. De grote ramen met dunne dakrand zorgen dat de tuin een verlengde vormt van de leefruimte en op die manier alle grenzen vervagen. Binnen en buiten, middenin de stad, waren nog nooit zo dicht bijeen.

grafisch materiaal © Luc Roymans