WONING JB

HEUSDEN, 2017

Een krachtig, open volume die de grenzen tussen exterieur en interieur laat vervagen…

Wat ooit een gigantisch kavel was, werd enkele jaren geleden opgesplitst in 4 kavels. Twee kavels vooraan, gelegen aan de straat en twee kavels in tweede lijn. De achterliggende percelen zijn dus sterk gekenmerkt door de oprijstrook die zich tussen de eerste twee kavels bevinden.

De lange oprijlaan benadrukt de afmetingen van het perceel en vormt voor ons één van de uitgangspunten om een architecturaal volume te ontwerpen die krachtig staat ten opzichte van zijn omgeving. Er wordt gekozen voor twee bouwlagen en een plat dak. De bovenste bouwlaag wordt wel sterk gereduceerd om een licht en subtiel volume te creëren.

Om het perceel maximaal onbebouwd te laten, wordt geopteerd om de garage ondergronds te voorzien. Hierdoor ontstaat bovengronds een levendig volume die op vele plaatsen helemaal open kan gewerkt worden. Door de vele en grote glaspartijen die helemaal naar de tuin gericht zijn ontstaat een open plan die de grenzen laat vervagen tussen binnen en buiten. Luifels en overdekte terrassen zorgen voor een overgang tussen interieur en exterieur. De woning wordt ontworpen als een stapeling van volumes, gericht naar de tuin en met voldoende privacy naar de oprit. Door het ontdubbelen van horizontale en verticale vlakken wordt je op een natuurlijke manier naar de inkom geleid.

Eens binnen in de woning worden alle ruimtes gericht op de delen tuin die aansluiten bij deze ruimtes. De volumes zijn vorm gegeven als open kamers die naadloos in elkaar overlopen. Het plan wordt niet gezien als een simplistische rechthoek, maar een aanéénsluiting van ruimtes die hierdoor elk hun eigenheid verkrijgen. De materialen werden geïnspireerd op de directe omgeving. De natuurlijke kleuren en texturen moeten ervoor zorgen dat de woning maximaal geïntegreerd wordt in zijn omgeving. Strakke aluminium bekleding wordt afgewisseld met een genuanceerde baksteen met kalei verf. Hierdoor ontstaat een zachte nuance van kleuren ten opzichte van harde strakke vlakken. Deze combinatie zorgt ervoor dat de woning zacht en tegelijkertijd strak overkomt. De oprijlaan, de gesloten maar uitnodigende voorgevel en de open kamers naar de tuin vormen samen een hedendaagse woning waar sterk ingezet wordt op de beleving en de leefkwaliteit van de bewoner.

grafisch materiaal © A1 Planning

A1PLANNING_HEUSDEN_01