WONING SG

BREDENE, 2012

Open versus gesloten…

Niets lijkt zo eenvoudig als een vrijstaande woning. Nochtans was de uitdaging hier des te groter. Een woning op een klassieke kavel die er niet klassiek mag uitzien. Vermijden dat we vervallen in de typische kenmerken van de gekende kavels met een voortuinstrook en zijstroken die niet gebruikt worden. Het was dus essentieel ieder deeltje van de het perceel optimaal te benutten.

Dit resulteert is een gesloten strakke architectuurvorm aan de voorzijde een woning die baadt in het licht aan de achterzijde. De ingang wordt als gevolg van de vraag aan de zijkant georiënteerd. Op deze manier ontstaat een andere zijkant die volledig open kan gewerkt worden. De inrichting van de tuin en afsluitingen werden direct mee ontworpen met en rond de woning, waardoor er op verschillende plaatsen kamers ontstaan. Voor- en achterkamers, binnen- en buitenkamers.

Door op deze manier te ontwerpen kunnen we een logische flow in de woning integreren. Je betreedt de woning aan de linkerzijde en krijgt een directe doorgang naar de rechter perceelgrens. Hierdoor ontstaat er direct een groot contact met de tuin en krijgt het perceel een bepaalde beheersbaarheid. De woning is zo ontworpen dat alle ruimtes mooi afgescheiden zijn van elkaar, maar toch verbinden. Tal van perspectieven verbinden boven met beneden, achter met voor en binnen en buiten. Deze perspectieven en kamers maken de woning tot een gezellig verblijf. Links en rechts van de ingang liggen de keuken en de leefruimte die via de eetruimte in nauw contact staan met elkaar. Op de gelijkvloerse verdieping wordt verder gebouwd van de perceelsgrens dan minimaal toegelaten. Hierdoor ontstaat een volwaardige buitenruimte die werd ingericht als buiten terras. Deze kamer werd ontworpen naast de keuken waardoor de keuken probleemloos kan open gesteld worden naar dit terras. Door de bovenste verdieping wel tot op de minimale afstand van de zijkavelgrens te bouwen werd een overdekt terras gecreëerd. De leefruimte ligt dan weer in een hoek achter de eetkamer, zodat telkens voldoende natuurlijke afscheiding is tussen de verschillende ruimtes. Boven worden alle technische ruimtes aan de noordzijde gelegd. De kamers worden enerzijds met wijds uitzicht ontworpen en anderzijds met zenitaal licht door een ommuurde patio. Op deze manier ontstaan verschillende gradiënten van privacy en sferen.

Een woning moet leven…

De vraag om te werken met hele warme, maar strakke materialen resulteert in een combinatie van verschillende houtsoorten binnen en een gekaleide steen met strakke aluminium beplating buiten. Door te spelen met gesloten en open vlakken worden de kenmerken van de materialen uitgepuurd en ontstaan er massieve vlakken op een sterk afgelijnde sokkel. De parket als vloerbekleding werd bewust doorgetrokken in het ganse huis, ook in de keuken. De afwisseling van natuursteen op doordachte plaatsen vormt een rode draad doorheen de woning. Door te kiezen voor natuurlijke materialen wordt een te strak interieur voorkomen. De verwachtingen van de bouwheer konden we samenvatten in: ‘een gezellige woning waar in kan en moet geleefd worden’. Het resultaat is een woning met krachtige en pure lijnen aan de buitenzijde en warme, zuivere lijnen aan de binnenzijde.

grafisch materiaal © Luc Roymans & Studio Scott